Slupen. Foto: Kenneth SandelinSlupen. Foto: Kenneth SandelinAnna förtöjer. Foto: Ulf Holmgren

Slupen

Tjärdoftande och gaffelriggade Holmöslupen trafikerar sommartid sträckan Byviken på Holmön – Stora Fjäderäggs fyrplats. Båten är en rekonstruktion av en seglande handelsslup som tidigare var vanlig i dessa farvatten.

Idag utgörs passagerarna av ornitologer, dagsturister och gäster på väg ut till STF-vandrarhemmet i öns fyrvaktarbostäder.

Färden från Byviken på Holmön förbi Sköthällan, Trappudden och Lill-Fjäderägg och ut till hamnen i Själahällskroken på Stora Fjäderägg tar 40-60 minuter beroende på väder och vind. Den som vill får delta aktivt i seglingen. Tidigare seglarvana behövs inte. Slupen tar 12 passagerare. Flytvästar finns till alla. Bokning är obligatorisk och ska ske senast dagen före avresan.

Pris Byviken - Fjäderägg tur och retur enligt ordinarie turlista, under högsäsong ut till fyrplatsen mitt på dagen och åter till Holmön på eftermiddagen:

  • vuxen tur och retur 200 kr
  • barn 5-15 år i familjens sällskap 100 kr (mindre barn reser gratis)

Vid extraturer utanför tidtabell gäller särskild prissättning.
Betalning av båtresa och logi sker till värden på vandrarhemmet. OBS! Vi kan inte ta kontokort, ta därför med kontanter och helst jämna pengar.